בתחום דיני המשפחה, ייפוי כוח מתמשך מתגלה כמכשיר מרכזי, המציע למשפחות שליטה ויעילות בקבלת החלטות קריטית, במצבי אי כושר קבועים או זמניים
בשנים האחרונות חל מעבר מהליכי אפוטרופסות מסורתיים להליך מודרני יותר שנקרא "ייפוי כוח מתמשך". הליך זה מאפשר לאנשים לספק הנחיות מקדימות לניהול ענייניהם במקרה של תרחישי אי כושר שבהם אדם הופך לבלתי כשיר משפטית לקבל החלטות הנוגעות לגופו ורכושו.
על ידי יצירת מסמך ייפוי כוח מתמשך, הממנה יכול לייעד אדם מהימן, המכונה מיופה כוח, אשר יקבל החלטות קריטיות בשמו בנושאי בריאות ורכוש, וחשוב לא פחות, לכלול הנחיות ספציפיות הנוגעות לטיפול היום יומי בו על ידי מיופה הכוח. הוא משמש כאמצעי מנע, המסמיך מיופה כוח אחד או יותר, המכונה "הממונה" לפעול בשמו של הפרט, המכונה "הממנה". "
המעבר מהליך אפוטרופסות להליך של ייפוי כוח מתמשך –מדגיש את החשיבות של העדפת רווחת ורצונות הממנה. בעת קיום ייפוי כוח מתמשך, החוק מחייב לשמור על כבוד הפרט וזכויותיו ככל האפשר. זה כולל שמירה על פרטיות, מתן אפשרות למימוש יכולותיו של הממנה ושמירה על עצמאותו. החוק בישראל מכיר ביתרונות של ייפוי כוח מתמשך על פני הליכי אפוטרופסות, במיוחד במקרים שבהם החלטות מהירות הן הכרחיות.
דמיינו תרחיש שבו בן משפחה מתמודד עם אי כושר פתאומי עקב תאונת דרכים או שבץ, המחייב קבלת החלטות מיידית לגבי הטיפול הרפואי שלו. במקרים כאלה, הפעלת ייפוי כוח מתמשך שנערך מבעוד מועד, המופקד בידי "האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים" מוכיחה את עצמה הרבה יותר מהתהליך הממושך והרגשי של בקשה לאפוטרופסות באמצעות בית המשפט לענייני משפחה.
עיקר העניין טמון במעבר חלק של סמכות קבלת ההחלטות שמעניק ייפוי כוח מתמשך. בניגוד להליכי בית המשפט הנדרשים לאפוטרופסות, ייפוי כוח מתמשך פועל במהירות, תוך התאמה לרצונותיו של הממנה שנקבעו מראש. הבחנה זו הופכת בולטת לעין במקרים בהם אלמנט הזמן משפיע ישירות על סיכויי ההחלמה של אדם, שכן עיכובים בהליכי האפוטרופסות עלולים להפריע לקבלת החלטות רפואיות חיוניות.
יתרה מכך, הפירוט האפשרי והרבגוניות של ייפוי כוח מתמשך, מאפשרים לממנה להביע באופן מקיף את כוונותיו ורצונותיו לפני אי כושר, תוך מתן סמכות קבלת החלטות רחבה יותר לממונה הנבחר. זה שונה באופן משמעותי מהיכולות המוגבלות של אפוטרופוס בין אם הוא בין משפחה ובין אם הוא מונה על ידי בית המשפט, מה שמבטיח ניהול חלק יותר של ענייני הממנה.
כך למשל אירע באירוע של תאונת דרכים שהדגיש את הדחיפות והעומס הרגשי בהיעדר ייפוי כוח מתמשך – ילדיו הבוגרים של אב משפחה שהיה מעורב בתאונת דרכים, נאלצו לעבור הליכים ארוכים עד לקבלת מינוי אפוטרופוס מבית המשפט, תוך כדי הידרדרות במצבו הבריאותי של אביהם על רקע העיכובים. אם לאב במשפחה היה ייפוי כוח מתמשך, הפעלתו הייתה יכולה לזרז החלטות, ולאפשר למשפחה שליטה מיידית על טיפול רפואי בהתאם לרצונותיו של האב.
למעשה, ייפוי כוח מתמשך מאפשר לא רק הגנה משפטית, אלא גלגל הצלה ברגעים קריטיים. יכולתו להעצים משפחות, לזרז קבלת החלטות ולכבד משאלות שנקבעו מראש הופכת אותו לאבן יסוד בשמירה יזומה על האינטרסים המשפחתיים.
בידיו של עורך דין משפחה מוסמך, ייפוי כוח מתמשך הופך לכלי של שליטה, כדאיות ושקט נפשי, המציע למשפחות דרך להתמודד עם העתיד לבוא (חס וחלילה) כדי לנווט את הבלתי צפוי של אתגרי החיים.
הכתבה באדיבות עורכת דין לילך הירש אופיר, מומחית בדיני משפחה, מימוש זכויות רפואיות וכספיות בגיל השלישי, צוואות, ירושות ועריכת ייפוי כוח מתמשך.
פרסם תגובה