הקשר בין בידוד חברתי ובדידות לשכיחות התקפי לב
07-03-2023
| אילנה שומכר
בידוד חברתי ובדידות צפו ועלו כגורמי סיכון לתחלואה קרדיווסקולרית (מחלות לב וכלי דם), בייחוד בזמן מגפת הקורונה. אולם, עד כה לא היו בידינו הוכחות לקיום הקשר בין בידוד חברתי ובדידות לשכיחות התקפי לב.
קבוצה של חוקרים סיניים, בחנו תיקים רפואיים של כ 464,000 מטופלים מתוך בסיס נתונים בריטי, מתוכם זוהו ונחקרו 12,898 מקרים של התקפי לב שעקבו אחריהם למשך חציון של 12.3 שנים. תוצאות מחקר זה התפרסמו לאחרונה ב J Am Coll Cardiol HF.
החוקרים העריכו את מדדי הבידוד החברתי והבדידות באמצעות שאלונים, וחישבו על בסיס נתונים שנלקחו מתוך תיעוד של בתי חולים ורישום מקרי המוות. על סמך נתונים אלו חישבו את מידת הסיכון בין גורמים אלו לשכיחות התקפי הלב.
כצפוי, נמצא קשר בין הבידוד החברתי והבדידות לסיכון לעליה בשכיחות התקפי הלב. קשר זה נמצא תקף גם אחרי שהחוקרים בצעו תיקנון לגורמי סיכון גנטיים ידועים לאי ספיקת לב.
עורכי העיתון בו פורסם המאמר מצאו לנכון להוסיף הערה חשובה לפרסום. לדעתם, שילוב של טיפול סוציאלי כחלק מהטיפול בתחלואה לבבית הינו חיוני.
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jchf.2022.11.028
ד”ר אילנה שומכר שרתה למעלה מ25 שנה בחיל הרפואה. במהלכן עסקה ברוקחות קלינית בבית חולים תל השומר והייתה מנהלת המעבדה למחקר ובקורת איכות של תרופות וציוד רפואי בחיל הרפואה. בעלת תואר ראשון ברוקחות, תואר שני במנהל מערכות בריאות ותואר Ph. D בביוכימיה. אילנה יועצת בפרויקט SPARK של אוניברסיטת תל אביב, פעילה בוועדות מומחים של מכון התקנים הישראלי ובוועדות של ארגון הרוקחות הישראלי (הועדה המקצועית והועדה המדעית). מרצה ויועצת במכלול נושאים הקשורים בשיפור הטיפול התרופתי, פיתוח תרופות וציוד רפואי, רגולציה והבטחת איכות בתעשיית הפארמה.
יש לכם שאלה בנושא המאמר? כתבו אותה בתגובה ואשמח לענות לכם.
פרסם תגובה