השד ברח מהבקבוק: האדרת העמדות הקיצוניות עלולה לקרוע אותנו

25-01-2023 | הרב יובל שרלו

ספק אם את העוינות, שנוצרה בשיח שלנו, ניתן יהיה לרפא. את השד הזה יהיה קשה להחזיר לבקבוק. מה יעשה אדם שמקלף את העמדות השונות ומגלה שאין מרחק בלתי ניתן לגישור ביניהן?

מה יעשה אדם כמוני, שזמן רב קורא להגבלת הכוח – בין של בית המשפט העליון ובין של הכנסת – אך נקלע בין צדדים הפועלים להגביל רק גורם אחד? מה יעשה מי שמאמין בחובת הממשלה לממש הבטחות, אך רואה חשיבות בכך שתאזין לעמדות האופוזיציה?

מה יעשה מי שרוצה להקשיב לדיון ציבורי ראוי, אך מגלה שהעמדות הקיצוניות וההזויות ביותר מאודרות ומקבלות יותר תשומת לב?

מה יעשה מי שמכיר בחשיבות השינויים במערכת המשפט, אך לא רואה בהם הפיכה שלטונית או סכנה למהות הדמוקרטיה?

ובעיקר: מה יעשה אדם שמקלף את העמדות השונות ומגלה שאין מרחק בלתי ניתן לגישור ביניהן? בין שמדובר בפסקת ההתגברות או בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, ובין שמדובר בעילת הסבירות או בגיבוש כללים לגבי עבירת הפרת האמונים.

הגיע הזמן לומר: כיפופי הידיים המתמשכים קורעים אותנו. ראשית, מפני שהם מובילים להחלטות לא טובות, שכן לא שוקללו העמדות השונות. שנית, ההתנהלות הזאת גורמת להקצנת עמדות המתנגדים לשינויים, גם אם רק לפני זמן קצר הם הסכימו בעצמם לצורך בחלק מהם. שלישית, הם מקצינים גם את עמדת התומכים, שמתעלמים מהחובה להתייחס לסכנה שבשינוי מרחיק לכת מדי.

אופי השיח הציבורי דוחק להכריע “הלנו אתה אם לצרינו”, ואינו מטפח את העמדה שלה הטיף קהלת: “תאחז בזה, וגם מזה אל תנח ידך”. שיטה שבה לאחר שקלול הנימוקים לכאן ולכאן, מתאפשרת הכרעה שכולם יכולים לחיות איתה.

אך הנזק של כיפופי הידיים גדול יותר. הוא הופך אותנו מיריבים לאויבים, ממי שטוענים כי דרך אחת לא נכונה למי ששוללים את הלגיטימיות של העמדה האחרת. מה יעשה מי שמאמין שכולם בעד מדינת ישראל, אך נתקל בשלילת ההנחה הזו? הרי זהו מבוא לשנאה.

טקטיקה מסוכנת

יש מי שאומר שזו טקטיקה: מכניסים “עיזים” בדיון הציבורי כדי להוציא אותן אחר כך ולהגיע להסכמה. אך מה יעשה מי שסבור שהטקטיקה הזו פסולה, מעוותת את האמת וגובה מאיתנו מחירים כבדים?

ספק אם את העוינות שהיא יוצרת ניתן יהיה לרפא על ידי “הוצאת העז” מהמשא ומתן, שכן אופי השיח הציבורי כבר התקבע, והוא מתקדם לעבר שיח של השתקה, תביעות משפטיות, הפיכת ביקורת להסתה וקריאות למרי אזרחי. את השד הזה יהיה קשה להחזיר לבקבוק.

האם אכן הפערים קטנים יותר? האם נוכל לאמץ שיח של אמון ולקבל הכרעות? אני מעריך שכן, וזו תרבות מחלוקת בית המדרש. אני גם מעריך שחלק גדול בציבור מעדיף זאת. אם כן – מוטל על כל הציבורים לתבוע מנציגיהם לנהוג כך: להיאבק לא רק בקיצוניות של הצד השני, אלא גם בזו המיוצגת על ידי מי שבחרנו בו. להחליט שאנחנו לא משתתפים בדיון קיצוני. אין זו עת שתיקה, אלא קריאה גם לתקשורת: אל תציפו את הקיצוני, אלא את המחלוקת עצמה.

 

לבלוג של הרב יובל שרלו לחצו כאן

שייך לקטגוריה: אקטואליה, אתיקה,
תוכן ששייך למאמר:

שתפו

פרסם תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


אין לפרסם תגובות הכוללות תוכן פרסומי או פוגעני אשר חורג מגבולות הטעם הטוב.

מאמרים מעניינים נוספים

אסור להעתיק את חרבות ברזל לאיו"ש

משיחתם של הרמטכ"ל ומפקד פיקוד המרכז ששודרה באחת מרשתות הטלוויזיה,…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

"החלף – הדבק" נוסחה לשיקום בזק של אמון דרגי השדה בפיקוד העליון

מחקרם של הפרופסורים גבי סיבוני וקובי מיכאל (ראה לינק מצורף)…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

מדיניות הביטחון הישראלית מעולם לא כללה התרעה והרתעה

מהתנצלותו של האלוף חליווה על כשלון אמ"ן לספק את ההתרעה…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

על ישראל להיזהר מאימוץ המלצות ודרישות של מחלקת המדינה

יעד משותף למשטר האייתולות בטהראן, רוסיה, סין ו"האחים המוסלמים" הוא…

הבלוג של יורם אטינגר

למאמר המלא

אסטרטגיה היא לא משחק בקובייה

ניסיון של אישיות ביטחונית לתרץ בתקשורת את המציאות שישראל נקלעה…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

תגובת ישראל לטבח מג'דל שמס

מתבקש שישראל תגיב על הטבח במג'דל שאמס כשם שהיא הגיבה…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

מחלקת המדינה מתעלמת ממרכזיות החינוך לשנאה

טבח ה-7 לאוקטובר התבצע ע"י בוגרי מערכת החינוך הפלסטינית, שהפכה…

הבלוג של יורם אטינגר

למאמר המלא

בחיסול דף צריכה להתחסל מדיניות "המלחמה מהכורסא"

בהשפעת אווירה עולמית של "קץ ההיסטוריה", שינויים בחברה הישראלית ופריצות…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

בין שואה לתקומה

הימים שבין יום השואה ויום העצמאות הם ימים קשים. בעת…

הבלוג של מוטי גלוסקה

למאמר המלא

חשיפת מיתוס פצצת הזמן הדמוגרפית הערבית

המציאות הדמוגרפית טופחת על פני נביאי הזעם הדמוגרפי הטוענים –…

הבלוג של יורם אטינגר

למאמר המלא

במסר לאיראן על ישראל לחתום פרק מביש בתולדותיה

המסר לאיראן שנועד לאפשר לה "מרחב הכחשה" הוא שיאה של…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

מדינה תחת הריסות מגדל הפונזי של מדיניות ביטחונית של הרתעה

הנחת היסוד במדיניות הביטחון של העשורים האחרונים שישראל מרתיעה את…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא
עגלת קניות
0

אין מוצרים בסל הקניות.

למעלה
חזרה
נגישות