מדיניות הביטחון הישראלית מעולם לא כללה התרעה והרתעה

25-08-2024 | ד"ר חנן שי

מהתנצלותו של האלוף חליווה על כשלון אמ”ן לספק את ההתרעה שהייתה יכולה למנוע את אסון ה-7 באוקטובר, ברור לחלוטין, שכמו כל מערכת הביטחון, גם הוא שבוי בתפיסה שמנוגדת לחלוטין למדיניות הביטחון הישראלית שמעולם לא כללה התרעה והרתעה, אלא אך ורק הכרעה. בגלל התפיסה השגויה התרחש אסון תשל”ד ואחרי יובל שנים אסון תשפ”ד.

להנחה המקובלת שמדיניות הביטחון הישראלית עומדת על שלוש רגליים, הכרעה, התרעה והרתעה, אין רגליים; הן משום שכידוע, אין לכך סימוכין בכתב, גם לדעתו של דר’ עמיר בר-אור, חוקר מומחה לחשיבתו הביטחונית של בן גוריון והן משום שהתרעה והרתעה מתנגשות חזיתית בהגיון מדיניות הביטחון ההגנתית של ישראל.
מדיניותה הביטחונית ההגנתית של ישראל עוצבה בסיומה של מלחמת העצמאות לאור שלוש הנחות יסוד ריאליסטיות: 1. אפשריים סבבי מלחמה נוספים ביוזמת האויב ובעיתוי שיקבע על ידו 2. לעולם, כבתאוריה הריאליסטית של קלאוזביץ, כל הגנה יכולה להיפרץ 3. לעולם, כבאותה תיאוריה, תוקף יכול להפתיע ומגן יכול להיות מופתע ממקום, מעוצמת ומעיתוי תקיפתו;
כנגזר מהנחות יסוד אלה על המגן לנצל את משאביו לחיזוק ההגנה במקומות חיוניים שאובדנם הוא בלתי נסבל מבחינתו ומנגד, להחליש את ההגנה במקומות שמאפשרים את חדירת התוקף לשטחי-הריגה מוכנים מראש, כדי להשמידו בהם, בהתקפת נגד שלו.
מכיוון שעל אף הפתעתו, מגן שערוך נכון, מכתיב לתוקף את תוכניתו ומבחינתו שדה הקרב הוא מוכר וודאי יותר מאשר לתוקף, קלאוזביץ רואה בהגנה את צורת הקרב החזקה יותר והמומלצת מבין השתיים, להימצא בה בפתיחת מלחמה.
לישראל לא היה אחרי הקמתה עומק אופרטיבי להכלת התקפה “בתוך הגדר” שלה ומנגד, בגלל היערכותו של האויב להגנה ולהכלת התקפה של צה”ל “בתוך הגדר שלו” (כהיערכות חיזבאללה כיום) לא היה טעם בייזום מלחמת מנע מקדימה אחרי שהאויב כבר הגיע לבשלות מבצעית הגנתית והתקפית.
כנגזר מהמציאות הזו על אף מדיניותה ההגנתית, להבטחת קיומה של ישראל, תפישתו הביטחונית של בן גוריון הייתה, כעולה מניתוח נאומו בכנסת ב-20 ביוני 1950, זו:
ישראל תסיר איום אופרטיבי אפשרי על ביטחונה לפני הגעתו לבשלות מבצעית במתקפת מנע תחבולנית הכרעתית מקדימה, “מחוץ לגדר” שלה ו”בתוך גדר” האויב, בעיתוי המתאים ביותר מבחינתה.
כדי לממש את מדיניותה בעיתוי האופטימלי, לא מוקדם ולא מאוחר מדי, ישראל נזקקה לידיעות שוטפות על מצב האיום, כדי לדלות ממנו מודיעין התרעתי בסיסי הנוגע לשינויים שוברי שוויון באמצעי הלחימה של האויב, במוכנותו המבצעית ובכוננותו.
אין שום סימוכין לכך שבן גוריון נתן בשיקוליו הביטחוניים משקל כלשהו להתרעה ובוודאי שלא להרתעה; כשטענו בפניו ערב הקמת המדינה, שהמדינות הערביות שקשורות לבריטניה לא יתקפו את המדינה אחרי הקמתה, כי הן מורתעות מתגובתם האפשרית של הבריטים, הוא דחה את “הערכתם” על הסף וההיסטוריה מוכיחה שהוא צדק.
דוגמה מאלפת עולה מתיאור פגישת הפרידה של בן גוריון מצמרת צה”ל, כשפרש לשדה בוקר בשנת 1963. מאיר עמית, ראש אמ”ן, שכבר קיבל את המינוי לתפקיד ראש המוסד, נשא בפגישה נאום שהוגדר כמבריק, בו הוא ניתח את כוחן של מדינות ערב והעריך את כוונותיהן. הוא אמר בנאומו כי לדעתו לא צפויה מלחמה עם מדינות ערב בשנתיים הקרובות.
להפתעת כל הנוכחים, בן גוריון מתח על נאומו בקורת קשה מאד; לא על העובדות שהוא הביא, אלא על כך שהוא נטל לעצמו את התפקיד להעריך את הכוונות הצפויות של מנהיגי האויב; “התפקיד שלך”, אמר בן גוריון, “הוא להביא עובדות והערכות לגבי הנתונים הנוכחיים. תפקידך איננו לנבא מה יהיה בעתיד. אינך מסוגל להעריך מה יעשו קברניטי מדינות האויב. השיקולים שמביאים למלחמה אינם שיקולים שניתן לשקול אותם בשיקולי היגיון של אנשי מודיעין”.
כנגזר ממדיניות הביטחון שטווה בן גוריון, ישראל ניצלה הזדמנות להצטרף לתקיפתה של מצרים ע”י בריטניה וצרפת, כדי לסכל את הצטיידותו של הצבא המצרי בציוד לחימה סובייטי, במבצע קדש (1956) וכן הושמדו במתקפת מנע מקדימה, הכור הגרעיני של עירק, במבצע אופרה (1981) וצבא הטרור של אש”ף, במבצע של”ג (1982).
אחרי קדש, בגלל ההנחה שמצרים עלולה לפלוש לסיני, נדרשה קבלת התרעה מודיעינית אופרטיבית מצבית על עובדות מודיעיניות “קשות” – העברת הצבא המצרי ממזרח לתעלה; בהתחשב בגורם משפיע ‘זמן ומרחב’ אופרטיבי, ניתן היה למסור את ההתרעה והמודיעין נערך להספקתה.
חרף היערכותו, המודיעין נכשל במסירת התרעה אופרטיבית מצבית על פלישת הצבא המצרי במפתיע לסיני ב-1960 (מקרה רותם) ובמאי 1967; ב”רותם” הנגב היה ריק מכוח צבאי משמעותי ולכן ישראל לא רק הופתעה, אלא פוטנציאלית גם הוכרעה, כבנגב המערבי ב-7 באוקטובר 23;
כדי למנוע כשל כזה הנחת יסוד רביעית בהגנה קובעת, שעל מגן להיות ערוך תמיד למניעת הכרעה, גם במקרה של הפתעה; הגנת מדינה (כפי שמסבירים קלאוזביץ ב’על המלחמה’ והאנטינגטון בספרו ‘החייל והמדינה’) חייבת להתבסס על מוכנות וכוננות קבועים שמותאמים להתרעות מודיעין אופרטיביות בסיסיות.
אחרי 67 כבר לא היה ניתן לספק את ההתרעה האופרטיבית המצבית, משום שהאויב היה ערוך במלואו “על הגדר”; היא גם לא נדרשה יותר משום שלראשונה בתולדותיה, בגלל העומק האופרטיבי שנוסף לה, ישראל הייתה יכולה ליהנות מיתרונות מדיניותה הביטחונית ההגנתית ולהכיל מתקפת פתע נגדה ע”י הצבא הסדיר בשטחי הריגה מוכנים מראש; בהמשך, על עוצבות המילואים היה לבצע מתקפת נגד להשמדת האויב שהוכל ובסיומה, להעביר את המלחמה לשטח האויב, אחרי שעילית כוחותיו הוכלו והושמדו בשטחינו.
היתרון לא נוצל; צה”ל נפרס “על הגדר” ובניגוד למדיניות הביטחון הוא נערך למלחמת מנע מקדימה, שאחרי 67 הייתה לא רק מיותרת, אלא גם מנוגדת למדיניות הביטחון שנועדה למנוע תקיפת אויב מגן, בבשלות מבצעית מיטבית.
בהעדר יכולת לספק אחרי 67, התרעה אופרטיבית מצבית שמבוססת, כמו בין 57 ל-67 על עובדות “קשות”, אמ”ן ביסס את ההתרעה, על “הערכת” כוונות האויב והמורתעות שלו מצה”ל. היחידה שהסתייגה מ”הערכות” אמ”ן שצה”ל מרתיע ושאמ”ן יכול לספק התרעה, הייתה רוה”מ גולדה, שהייתה שנים רבות עדה קרובה מאד לחשיבתו הביטחונית הריאליסטית של בן גוריון.
באוקטובר 73 הסתבר שכצפוי, ביסוס הגנתה של ישראל על ההנחה שצה”ל מחולל הרתעה ושהמודיעין מסוגל לספק התרעה (אופרטיבית מצבית) – שתי רגלי קש, שבינם לבין מדיניות הביטחון הריאליסטית של בן גוריון, אין כלום, היה למעשה הימור על קיומה, שלאסוננו נכשל.
כנגזר מהלקח המכונן הראשי מ-73, היה על מערכת הביטחון להיפטר מהמושגים התרעה והרתעה, שמנוגדים להגיון מדיניות הביטחון ושחדרו למלחמה הקונבנציונלית מאחותה הגרעינית, הבלתי קונבנציונלית.
אילו הלקח היה מוטמע בחשיבת צה”ל ומיושם, היה נמנע אולי הטבח המזוויע במלון פארק (פסח 2002); זאת, משום שלאור המודיעין הבסיסי על האיום שנוצר באיו”ש, הוא היה מוסר במתקפת מנע מקדימה, לפני הטבח ולא במתקפת נגד (מאוחרת מאד) אחרי הטבח (מבצע חומת מגן).
אחרי הנסיגות מלבנון ומהרצועה, ישראל נשארה כמו ב-1949 חסרת עומק, לא רק אופרטיבי, אלא גם טקטי; נדרש היה לשוב ולדבוק במדיניות הביטחון בגרסתה לפני 57 ולהסיר את האיומים האופרטיביים שצמחו בגבולות הרצועה ולבנון, לפני הגעתם לבשלות מבצעית.
הסרתם, כדי שהם לא יגיעו לממדים המפלצתיים שלהם בתשפ”ד, הייתה צריכה להתבצע במלחמת לבנון השנייה (2006) ובצוק איתן (2015); הדבר לא קרה משום שבשנים 2002 – 2006 צה”ל החליף את דוקטרינת ההכרעה שלו, בדוקטרינה הזויה לפיה ניתן להרתיע את האויב במכות קשות וכואבות באש מנגד, בלי צורך בהכרעתו ובמיגור כוחו ע”י דרג יבשתי מתמרן-מסתער.
במהפכה הדוקטרינרית שצה”ל ביצע על דעת עצמו, הוא סיכל למעשה את אפשרות מימושה של מדיניות הביטחון שעמדה על רגל אחת בלבד: הכרעה.
מאחר ולקחי 73 לא יושמו ובדיוק כמו לפני אוקטובר 73, “הוערך” שחיזבאללה וחמאס מורתעים ולכן לא יתקפו ואם הם כן יתקפו, אמ”ן יספק התרעה אופרטיבית מצבית מקדימה, אסון תשל”ד שב והתממש בתשפ”ד בממדי אסון תנ”כי;
כל זה, חובה להבין ולהפנים, בגלל התעלמות דורית ממדיניות הביטחון, שהדור המייסד העמידה על הכרעה (הרגל שצה”ל כרת) אך מעולם לא כלל בה התרעה והרתעה.

______________

ד”ר חנן שי הוא אלוף – משנה במילואים ומומחה בחשיבה ותכנון אסטרטגי צבאי ומדיני, פיתוח מנהיגות, וקבלת החלטות ועבודת מטה.

לבלוג של ד"ר חנן שי לחצו כאן

תוכן ששייך למאמר:

שתפו

פרסם תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


אין לפרסם תגובות הכוללות תוכן פרסומי או פוגעני אשר חורג מגבולות הטעם הטוב.

מאמרים מעניינים נוספים

אסור להעתיק את חרבות ברזל לאיו”ש

משיחתם של הרמטכ”ל ומפקד פיקוד המרכז ששודרה באחת מרשתות הטלוויזיה,…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

“החלף – הדבק” נוסחה לשיקום בזק של אמון דרגי השדה בפיקוד העליון

מחקרם של הפרופסורים גבי סיבוני וקובי מיכאל (ראה לינק מצורף)…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

על ישראל להיזהר מאימוץ המלצות ודרישות של מחלקת המדינה

יעד משותף למשטר האייתולות בטהראן, רוסיה, סין ו”האחים המוסלמים” הוא…

הבלוג של יורם אטינגר

למאמר המלא

אסטרטגיה היא לא משחק בקובייה

ניסיון של אישיות ביטחונית לתרץ בתקשורת את המציאות שישראל נקלעה…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

תגובת ישראל לטבח מג’דל שמס

מתבקש שישראל תגיב על הטבח במג’דל שאמס כשם שהיא הגיבה…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

מחלקת המדינה מתעלמת ממרכזיות החינוך לשנאה

טבח ה-7 לאוקטובר התבצע ע”י בוגרי מערכת החינוך הפלסטינית, שהפכה…

הבלוג של יורם אטינגר

למאמר המלא

בחיסול דף צריכה להתחסל מדיניות “המלחמה מהכורסא”

בהשפעת אווירה עולמית של “קץ ההיסטוריה”, שינויים בחברה הישראלית ופריצות…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

ראש ה-FBI מערער על מדיניות מזכיר המדינה כלפי איראן וחמאס

ראש ה-FBI (שילוב של שב"כ ומשטרה למניעת טרור בארה"ב), כריס…

הבלוג של יורם אטינגר

למאמר המלא

בין שואה לתקומה

הימים שבין יום השואה ויום העצמאות הם ימים קשים. בעת…

הבלוג של מוטי גלוסקה

למאמר המלא

חשיפת מיתוס פצצת הזמן הדמוגרפית הערבית

המציאות הדמוגרפית טופחת על פני נביאי הזעם הדמוגרפי הטוענים –…

הבלוג של יורם אטינגר

למאמר המלא

במסר לאיראן על ישראל לחתום פרק מביש בתולדותיה

המסר לאיראן שנועד לאפשר לה “מרחב הכחשה” הוא שיאה של…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא

מדינה תחת הריסות מגדל הפונזי של מדיניות ביטחונית של הרתעה

הנחת היסוד במדיניות הביטחון של העשורים האחרונים שישראל מרתיעה את…

הבלוג של ד"ר חנן שי

למאמר המלא
עגלת קניות
0

אין מוצרים בסל הקניות.

למעלה
חזרה
נגישות