פעילות גופנית והשפעתה על הקוגניציה
01-05-2023
| אילנה שומכר
כולנו מודעים לכך שלהתנהגות היומיומית (אורח חיים יושבני, פעילות גופנית נמרצת, מתונה או נמוכה) ולשינה יש השפעה רבה על הפעילות הקוגניטיבית, אך ההשפעה הספציפית של עוצמה ומשך הפעילות עדיין לא ברורה דיה. הקשר בין הפעילות היומיומית והתפקוד הקוגניטיבי בגילאי הביניים, לפני שלב הדעיכה הקוגניטיבית כמעט ולא נחקר עד כה. כך שהפרסום הבריטי החדש, המסכם את תוצאות מעקב בן 46 שנים מבחינת אורח חיים ותפקוד קוגניטיבי בקבוצה של כ 4500 אנשים, מהווה אבן דרך חשובה.
מטרת מחקר זה היתה לבצע הערכה של הקשר בין המרכיבים השונים של הפעילות היומיומית והשפעתם על התפקוד הקוגניטיבי, זיכרון ותפקוד כללי ולהבין את החשיבות היחסית של כל אחד מהמרכיבים לתפקוד הקוגניטיבי.
קבוצת המשתתפים במחקר (שגויסו מתוך קבוצת מעקב The 1970 British Cohort Study), בני 46 ,52% מהם נשים, הסכימו לענוד מכשיר המנטר את תנועותיהם היומיומית במשך שבוע וביצעו מבחני זיכרון ורבלי ותפקודים מנהליים.
כפי שכבר ידוע ממחקרים קודמים, גם כאן נמצאה השפעה חיובית של הפעילות הגופנית הנמרצת, פעילות גופנית בעוצמה נמוכה והשינה על הקוגניציה, וזאת בהשוואה לתפקוד הקוגניטיבי במקרים של אורח חיים יושבני (לאחר תקנון לרמת ההשכלה והעיסוק המקצועי). לאחר ניתוח הנתונים, החוקרים חישבו באופן תיאורטי ומצאו שתוספת של 9 דקות ביום של פעילות גופנית גרמה לעליה בתפקוד הקוגניטיבי (יחס סיכויים (OR) 1.31). אמנם ממצא זה הינו תיאורטי, אבל לדעת החוקרים, המסתמכים על ניתוח סיסטמתי של הנתונים, חשוב להשקיע מאמצים על מנת להאריך את משך הפעילות הגופנית ולחזקה על חשבון פעילויות אחרות או חוסר פעילות.
https://jech.bmj.com/content/77/3/189
ד”ר אילנה שומכר שרתה למעלה מ25 שנה בחיל הרפואה. במהלכן עסקה ברוקחות קלינית בבית חולים תל השומר והייתה מנהלת המעבדה למחקר ובקורת איכות של תרופות וציוד רפואי בחיל הרפואה. בעלת תואר ראשון ברוקחות, תואר שני במנהל מערכות בריאות ותואר Ph. D בביוכימיה. אילנה יועצת בפרויקט SPARK של אוניברסיטת תל אביב, פעילה בוועדות מומחים של מכון התקנים הישראלי ובוועדות של ארגון הרוקחות הישראלי (הועדה המקצועית והועדה המדעית). מרצה ויועצת במכלול נושאים הקשורים בשיפור הטיפול התרופתי, פיתוח תרופות וציוד רפואי, רגולציה והבטחת איכות בתעשיית הפארמה.
יש לכם שאלה בנושא המאמר? כתבו אותה בתגובה ואשמח לענות לכם.
סבינה פרנקנברג
15.05.2023
שלום אילנה
לצערי אני בעת הזאת בטיפולי כימותרפיה ואחריהם יגיעו גם אחרים.
מאד קשה במצב זה לשמור על “שגרת התעמלות”. האם יש לך עצה או רעיון יצירתי כיצד בעוד זמן אוכל להימצא במינימום כושר לזאת לחיים של פעילות?
אילנה שומכר
15.05.2023
שלום סבינה, ראשית מאחלת לך רפואה שלמה ומהירה.
ממליצה בחום להתיעץ עם הרופא המטפל ובנוסף לבקש מהמחלקה ייעוץ של פיזיוטרפיסט שיוכל להתאים םעילות גופנית שמתאימה לך באופן אישי.
עד כמה שאני יודעת במחלקות האונקולוגיות יש מגוון רחב של אנשי מקצוע שכולל גם תזונאים ופיזיוטרפיסטים שיכולים ללעזור ולייעץ.