שבע שנות שובע ואחריהן שבע שנות רעב – זה מה שצפוי לארץ מצרים. הרע בוא יבוא. אין מנוס ממנו.
במובן מסוים, אין צורך בחלומות של פרעה, את האמת הזו כולנו יודעים – הרע בוא יבוא. במוקדם או במאוחר, אם רב אם מעט. הברכה המקובלת "שלא תדעו צער" היא פראזה ריקה – כולנו נדע צער, אין מנוס מכך.
עצתו של יוסף למלך מצרים איננה רק התמודדות מקומית עם המשבר התזונתי הצפוי במזרח התיכון, אלא הדרך הראויה להיאבק במפלצת הרע המאיימת להתעורר – לנסות ולאגור את השפע. לשמור מהטוב לימים שיבוא רע. לטעון את מצברי הברכה ולמלא את מחסני האושר.
מי שיודע כיצד לעשות זאת זוכה בצדק לכינוי שמעניק פרעה ליוסף – "איש אשר רוח אלוהים בו" (בראשית מא, לח).
מפלצת הרע מאיימת להתעורר
את האמת הזו כולנו יודעים – הרע בוא יבוא. במוקדם או במאוחר, אם רב אם מעט. הברכה המקובלת "שלא תדעו צער" היא פראזה ריקה – כולנו נדע צער, אין מנוס מכך. העצה אשר נתן יוסף למלך מצרים היא שיעור עבור כולנו בהתמודדות עם הרע בחיים – בדבריו של הרב אילעאי עופרן
פרשת מִקֵּץ היא פרשת השבוע העשירית בספר בראשית. היא מתחילה בפרק מא פסוק א, ומסתיימת בפרק מד פסוק יז. את פרשת מקץ קוראים כמעט תמיד בשבת החלה בחג החנוכה.
מוטיב החלומות ממשיך ללוות את סיפורי יוסף. הפעם פרעה הוא החולם – שני חלומות מפורטים ומטרידים. ובחלומו הראשון שבע פרות יפות ושמנמנות הנבלעות על ידי שבע אחיותיהן הדלות והחולות. בחלומו השני אותו רעיון, אך הפעם בגרסת השיבולים. לטובת פתרון החלומות מועלה מהזיכרון ומבור האסורים יוסף – והוא זה שיאלץ להתמודד עם מסירת הפתרון המורכב למלך מצרים. מה שלימים התברר כמשתלם ביותר כאשר יוסף מתמנה למשנה למלך.
עוד בפרשה: שנות הבצורת הכבדות בכנען מגלגלות את אחי יוסף לנסות "לִשְׁבֹּר בָּר מִמִּצְרָיִם", שם מתחולל מפגש מכונן בין המשנה למלך אשר בתחילה נוהג בניכור, ובהמשך מתגלה כאח האבוד, לבין עשרת האחים המבוהלים. האם זו ההזדמנות של יוסף לנקום באחיו על מעשיהם?
המשפחה כולה עומדת בפרשתנו למבחן האחווה, מי יציע פתרונות בעייתיים, מי יגלה מנהיגות אמיתית וכיצד מתואר המפגש בין יוסף לאביו אוהבו אותו לא ראה שנים?
הרב אילעאי עופרן הוא ראש מכינת רוח השדה ורב קבוצת יבנה.
___
באדיבות אתר 929 תנך ביחד www.929.org.il
פרסם תגובה