אנו נפגשים עם מנהיגי האומה העתידית – משה אהרון ומרים, ולומדים על מאבקם הנחוש להוציא את ישראל ממצרים.
מציאות של צרות וסיבוכים, גורמת לתופעות רבות, השונות ממהלך החיים הרגילים. למשל, בתחילת מגפת הקורונה שאנו חווים בשנתיים האחרונות בעולם כולו, האנשים נדרשו לשמור על ריחוק חברתי, ואף מבני משפחה קרובים, תופעה שקיימת עד היום במידה מסוימת.
אמנם, בימינו יש לנו אמצעים רבים מעולם המדיה ליצירת קשרים, קשר קולי ואף חזותי, אולם אין בכל אלה לבטא רגשות באופן ישיר, ולכן אין בדבר כדי להביא לחיבור שלם.
כך מסביר רבי יהודה הלוי בספרו – ספר הכוזרי: “אמר החבר: כִּי הִנֵה כַּוָנַת הַלָשוֹן הִיא לְהַכנִיס מַחֲשָבָה שֶנִתְעוֹרְרָה בְּלֵב הַמְדַבֵּר אֶל תוֹך לִבּוֹ שֶל הַשוֹמֵעַ, וְכַוָנָה זוֹ בִּשְלֵמוּתָה לא תוּשָג כִּי אִם בְּמַעֲמַד פָּנִים בְּפָנִים. כי לדברים הנאמרים פנים בפנים יתרון על הדברים שבכתב וכמאמר הידוע “מִפִּי סוֹפְרִים וְלא מִפִּי סְפָרִים”, כי בדברים הנאמרים בפה – אדם נעזר בהפסקה שהוא מפסיק בדבורו בסיימו ענין ובהמשכות שהוא ממשיך לצוֹרך חבור עניינים, וכן במידת הרוֹך והתוֹקף אשר בדבוּרוֹ, וכן בתנועות ידיו וברמזים שונים להבעת פליאה או שאלה או ספוּר, פתוּי, איוּם או בקשה שאין הדִבּור הפשוט יכול להביעם כל עיקר. ופעמים יעזר המדבר בתנועות עיניו וגבותיו וכל ראשוֹ ושתי ידיו להביע כעס או רצון, בקשה או רגש גאוה, בשיעור הרצוי לו”. (מאמר שני, עב) כלומר, תקשורת מלאה מתאפשרת רק במעמד פנים בפנים.
לפי זה, ניתן להבין את המסופר בתורה על התנהלותו של משה: כאשר משה יוצא מבית פרעה לסייר בממלכה, נאמר: ” וַיַּרְא בְּסִבְלֹתָם”, רש”י שם מסביר, כי נתן עיניו ולבו להיות מיצר עליהם. בעקבות זאת, מתערב משה, הורג את המצרי ומציל את האיש העברי.
לכאורה קשה. הלוא משה גדל בבית פרעה והיה מעורב בנעשה במצרים. זאת ועוד. על הפסוק – “וַיְהִי בַּיָּמִים הָהֵם וַיִּגְדַּל מֹשֶׁה וַיֵּצֵא אֶל אֶחָיו וַיַּרְא בְּסִבְלֹתָם וַיַּרְא אִישׁ מִצְרִי מַכֶּה אִישׁ עִבְרִי מֵאֶחָיו”. (שמות ב יא ), מפרש רש”י בשם חז”ל, שפרעה מינהו על ביתו, כלומר, הוא היה מעורב בהנהגה של מצרים.
אם כן, משה כבר ידע ושמע על מצבם של בני ישראל גם לפני כן, ומה התחדש לו כאשר הוא יוצא מבית פרעה.
צריך לומר, כי ההדגשה היא, שמשה “ראה” עם העיניים שלו את העבודה הקשה, וזה גרם לו קשר רגשי לסבלם, קשר שהביא לפעולה ממשית, כי שמיעה או ידיעה בלבד לא הייתה גורמת לאותה תגובה כפי שהייתה בראייה.
כך גם בעולמנו, כאשר רוצים ליצור קשר אמתי, קשר של הזדהות ועזרה – לא די בידיעה בלבד, אלא צריך לפגוש, לראות ולהרגיש את היחיד או הקבוצה הזקוקים לסיוע.
שבת שלום
פרשת שמות
23-12-2021
| שמואל שפירא
השבת אנו מתחילים בקריאת ספר חדש, ספר שמות. ספר זה מהווה מעבר בין התגבשותם של משפחת בני יעקב, ממשפחה, מבודדים – לציבור – להיות עם ישראל
פרסם תגובה