פרשת שמות

23-12-2021 | שמואל שפירא

השבת אנו מתחילים בקריאת ספר חדש, ספר שמות. ספר זה מהווה מעבר בין התגבשותם של משפחת בני יעקב, ממשפחה, מבודדים – לציבור – להיות עם ישראל

אנו נפגשים עם מנהיגי האומה העתידית – משה אהרון ומרים, ולומדים על מאבקם הנחוש להוציא את ישראל ממצרים.
מציאות של צרות וסיבוכים, גורמת לתופעות רבות, השונות ממהלך החיים הרגילים. למשל, בתחילת מגפת הקורונה שאנו חווים בשנתיים האחרונות בעולם כולו, האנשים נדרשו לשמור על ריחוק חברתי, ואף מבני משפחה קרובים, תופעה שקיימת עד היום במידה מסוימת.
אמנם, בימינו יש לנו אמצעים רבים מעולם המדיה ליצירת קשרים, קשר קולי ואף חזותי, אולם אין בכל אלה לבטא רגשות באופן ישיר, ולכן אין בדבר כדי להביא לחיבור שלם.
כך מסביר רבי יהודה הלוי בספרו – ספר הכוזרי: “אמר החבר: כִּי הִנֵה כַּוָנַת הַלָשוֹן הִיא לְהַכנִיס מַחֲשָבָה שֶנִתְעוֹרְרָה בְּלֵב הַמְדַבֵּר אֶל תוֹך לִבּוֹ שֶל הַשוֹמֵעַ, וְכַוָנָה זוֹ בִּשְלֵמוּתָה לא תוּשָג כִּי אִם בְּמַעֲמַד פָּנִים בְּפָנִים. כי לדברים הנאמרים פנים בפנים יתרון על הדברים שבכתב וכמאמר הידוע “מִפִּי סוֹפְרִים וְלא מִפִּי סְפָרִים”, כי בדברים הנאמרים בפה – אדם נעזר בהפסקה שהוא מפסיק בדבורו בסיימו ענין ובהמשכות שהוא ממשיך לצוֹרך חבור עניינים, וכן במידת הרוֹך והתוֹקף אשר בדבוּרוֹ, וכן בתנועות ידיו וברמזים שונים להבעת פליאה או שאלה או ספוּר, פתוּי, איוּם או בקשה שאין הדִבּור הפשוט יכול להביעם כל עיקר. ופעמים יעזר המדבר בתנועות עיניו וגבותיו וכל ראשוֹ ושתי ידיו להביע כעס או רצון, בקשה או רגש גאוה, בשיעור הרצוי לו”. (מאמר שני, עב) כלומר, תקשורת מלאה מתאפשרת רק במעמד פנים בפנים.
לפי זה, ניתן להבין את המסופר בתורה על התנהלותו של משה: כאשר משה יוצא מבית פרעה לסייר בממלכה, נאמר: ” וַיַּרְא בְּסִבְלֹתָם”, רש”י שם מסביר, כי נתן עיניו ולבו להיות מיצר עליהם. בעקבות זאת, מתערב משה, הורג את המצרי ומציל את האיש העברי.
לכאורה קשה. הלוא משה גדל בבית פרעה והיה מעורב בנעשה במצרים. זאת ועוד. על הפסוק – “וַיְהִי בַּיָּמִים הָהֵם וַיִּגְדַּל מֹשֶׁה וַיֵּצֵא אֶל אֶחָיו וַיַּרְא בְּסִבְלֹתָם וַיַּרְא אִישׁ מִצְרִי מַכֶּה אִישׁ עִבְרִי מֵאֶחָיו”. (שמות ב יא ), מפרש רש”י בשם חז”ל, שפרעה מינהו על ביתו, כלומר, הוא היה מעורב בהנהגה של מצרים.
אם כן, משה כבר ידע ושמע על מצבם של בני ישראל גם לפני כן, ומה התחדש לו כאשר הוא יוצא מבית פרעה.
צריך לומר, כי ההדגשה היא, שמשה “ראה” עם העיניים שלו את העבודה הקשה, וזה גרם לו קשר רגשי לסבלם, קשר שהביא לפעולה ממשית, כי שמיעה או ידיעה בלבד לא הייתה גורמת לאותה תגובה כפי שהייתה בראייה.
כך גם בעולמנו, כאשר רוצים ליצור קשר אמתי, קשר של הזדהות ועזרה – לא די בידיעה בלבד, אלא צריך לפגוש, לראות ולהרגיש את היחיד או הקבוצה הזקוקים לסיוע.
שבת שלום

לבלוג של שמואל שפירא לחצו כאן

שייך לקטגוריה: פרשת השבוע,
תוכן ששייך למאמר:

שתפו

פרסם תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


אין לפרסם תגובות הכוללות תוכן פרסומי או פוגעני אשר חורג מגבולות הטעם הטוב.

מאמרים מעניינים נוספים

פרשת ויצא – לפעמים אנחנו יעקב, לפעמים ישראל

בשונה מהמקרה של אברהם ושרה, השם הישן לא נדחה, וגם…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת תולדות – לא הכול סחיר

עשיו לא הבין שהבכורה אינה סחורה שניתן לוותר עליה תמורת…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת חיי שרה – היהודי הנודד, היהודי הקרוע

לאחר שנים שבהן הוא חי בארץ הזו שאליה שלח אותו…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת וירא – ילדים אינם נולדים ומאכלת בלִבם

יצחק ואברהם לא יצאו שלמים מהר המוריה. הם יצאו רועדים.…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת לך לך – עוד נגיע לארץ חדשה

מדוע הלך אבי האומה? האם לפנינו איש ההולך בעקבות הבטחה…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת נח – בובות על חוט שמחזיק הבורא

בכל פעם שבשמיים מופיעה קשת בענן מופיעה במוחי, בסוג של…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת בראשית: שנאת אחים – גזירת גורל?

סיפור קין והבל אחיו יסמן את הדרך לבאים אחריו בספר…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת וזאת הברכה – לדעת להישען

ההישענות היא תכונה אשר נגזלת מאתנו תדיר ברגע שאנו מתבגרים.…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת השבוע איך אפשר לשפר את הטבע?

על המשמעויות הטבעיות והמשמעויות ההיסטוריות במועדי ישראל

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת האזינו – שירתו של מנהיג מגמגם

האזינו לשירת הברבור של משה, שגם אחרי מאות שנים, המילים…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

פרשת וילך – יש רק ספר תורה אחד

פעם בשבע שנים בחג הסוכות, כל ישראל צריכים להתכנס במקדש…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא

“אל תחפש רחוק” פרשת ניצבים

פָּרָשַׁת נִצָּבִים היא פרשת השבוע השמינית בספר דברים. היא מתחילה בפרק…

הבלוג של עדי רומם

למאמר המלא
עגלת קניות
0

אין מוצרים בסל הקניות.

למעלה
חזרה
נגישות