פעילות גופנית והשפעתה על הקוגניציה

01-05-2023 | אילנה שומכר

כולנו מודעים לכך שלהתנהגות היומיומית (אורח חיים יושבני, פעילות גופנית נמרצת, מתונה או נמוכה) ולשינה יש השפעה רבה על הפעילות הקוגניטיבית, אך ההשפעה הספציפית של עוצמה ומשך הפעילות עדיין לא ברורה דיה. הקשר בין הפעילות היומיומית  והתפקוד הקוגניטיבי בגילאי הביניים, לפני שלב הדעיכה הקוגניטיבית כמעט ולא נחקר עד כה. כך שהפרסום הבריטי החדש, המסכם   את תוצאות מעקב בן 46 שנים מבחינת אורח חיים ותפקוד קוגניטיבי בקבוצה של כ 4500 אנשים, מהווה אבן דרך חשובה.

מטרת מחקר זה היתה לבצע הערכה של הקשר בין המרכיבים השונים של הפעילות היומיומית והשפעתם על התפקוד הקוגניטיבי, זיכרון ותפקוד כללי ולהבין את החשיבות היחסית של כל אחד מהמרכיבים לתפקוד הקוגניטיבי.

קבוצת המשתתפים במחקר (שגויסו מתוך קבוצת מעקב The 1970 British Cohort Study), בני 46 ,52% מהם   נשים, הסכימו לענוד מכשיר המנטר את תנועותיהם היומיומית במשך שבוע וביצעו מבחני זיכרון ורבלי ותפקודים מנהליים.

כפי שכבר ידוע ממחקרים קודמים, גם כאן נמצאה השפעה חיובית של הפעילות הגופנית הנמרצת, פעילות גופנית בעוצמה נמוכה והשינה על הקוגניציה, וזאת בהשוואה לתפקוד הקוגניטיבי במקרים של אורח חיים יושבני (לאחר תקנון לרמת ההשכלה והעיסוק המקצועי). לאחר ניתוח הנתונים, החוקרים חישבו באופן תיאורטי ומצאו שתוספת של 9 דקות ביום של פעילות גופנית גרמה לעליה בתפקוד הקוגניטיבי (יחס סיכויים (OR) 1.31). אמנם ממצא זה הינו תיאורטי, אבל לדעת החוקרים, המסתמכים על ניתוח סיסטמתי של הנתונים, חשוב להשקיע מאמצים על מנת להאריך את משך הפעילות הגופנית ולחזקה על חשבון פעילויות אחרות או חוסר פעילות.

https://jech.bmj.com/content/77/3/189

ד”ר אילנה שומכר שרתה למעלה מ25 שנה  בחיל הרפואה. במהלכן עסקה ברוקחות קלינית בבית חולים תל השומר והייתה מנהלת המעבדה למחקר ובקורת איכות של תרופות וציוד רפואי בחיל הרפואה. בעלת תואר ראשון ברוקחות, תואר שני  במנהל מערכות בריאות ותואר Ph. D  בביוכימיה. אילנה יועצת בפרויקט SPARK של אוניברסיטת תל אביב, פעילה בוועדות מומחים של מכון התקנים הישראלי ובוועדות   של ארגון הרוקחות הישראלי (הועדה המקצועית והועדה המדעית). מרצה ויועצת במכלול נושאים הקשורים בשיפור הטיפול התרופתי, פיתוח תרופות וציוד רפואי, רגולציה והבטחת איכות בתעשיית הפארמה.

יש לכם שאלה בנושא המאמר? כתבו אותה בתגובה ואשמח לענות לכם.

לבלוג של אילנה שומכר לחצו כאן

שייך לקטגוריה: בריאות,
תוכן ששייך למאמר:

שתפו

פרסם תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


אין לפרסם תגובות הכוללות תוכן פרסומי או פוגעני אשר חורג מגבולות הטעם הטוב.

תגובות נוספות (2)

מאמרים מעניינים נוספים

האם חיסון לשלבקת חוגרת עשוי לעכב דמנציה?

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Medicine מצא כי חיסון…

הבלוג של מערכת מ.ת.ג

למאמר המלא

זיהוי גורמים לירידה קוגניטיבית

מבט רחב על בריאות המוח: חשיבות זיהוי גורמי סיכון מרובים…

הבלוג של אלי ורטמן

למאמר המלא

סיכום הרצאה – יש תקווה – טיפולים חדשניים בסרטן שד גרורתי

סרטן שד גרורתי הוא מצב שבו הסרטן שהתפתח בשד התפשט…

הבלוג של נוברטיס ישראל

למאמר המלא

סיכום הרצאה – כל מה שחשוב לדעת על סרטן השד

סרטן שד הוא גידול ממאיר שמקורו ברקמת השד. רוב המקרים…

הבלוג של נוברטיס ישראל

למאמר המלא

כמה אנחנו זקוקים לשגרה, לוודאות?

הרבה הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים… הנה דוגמה מצחיקה. דמיינו…

הבלוג של ג'וינט - אשל

למאמר המלא

שלבקת חוגרת מה זה הסיוט הזה?

אם אתם בני 50 ומעלה הסיכוי שלכם לחלות בשלבקת חוגרת…

הבלוג של מערכת מ.ת.ג

למאמר המלא

הצעות לבניית חוסן אישי ונפשי בזמן חירום

אצל כולנו רף החרדה מטפס בזמן חירום לגבהים – קשה…

הבלוג של ג'וינט - אשל

למאמר המלא

עושים תקווה: הופכים את התקווה לכוח מניע

בתקופה זו התקווה היא חלק בלתי נפרד מחיינו. כולנו מייחלים…

הבלוג של ג'וינט - אשל

למאמר המלא

הכירו את הפתרון לבעיית בדידות

בעידן המודרני, בעיית הבדידות של מבוגרים וקשישים הולכת ומחריפה. הקצב…

הבלוג של מערכת מ.ת.ג

למאמר המלא

מנת בוסטר של חיסון הקורונה? לא מומלץ לזלזל…

כבר הציעו לכם לקבל מנת חיסון נוספת לקורונה? כנראה שחלפה…

הבלוג של אילנה שומכר

למאמר המלא

מה כדאי לעשות על מנת להפחית את הסיכון לסרטן ערמונית?

יש מספר דברים שניתן וצריך לבצע על מנת להקטין את…

הבלוג של נוברטיס ישראל

למאמר המלא

גישות ודרכים לטיפול בסרטן הערמונית

בכתבה נוספת באתר mymed המבוסס על דבריו של פרופסור אליהו…

הבלוג של נוברטיס ישראל

למאמר המלא
עגלת קניות
0

אין מוצרים בסל הקניות.

למעלה
חזרה
נגישות
שליחת הודעה
צור קשר
שלום, כיצד נוכל לסייע לך?
שלום!
קראתי את הדף - פעילות גופנית והשפעתה על הקוגניציה - באתר מתג
זה נשמע מעניין ואשמח לשמוע עוד.
אנא צרו איתי קשר.
תודה.